22 Temmuz 2011

20 Temmuz 2011

Twitter, Kaybedenler ve Medya


Twitter, Türkçe olarak kullanılmaya başlandıktan sonra tıpkı Facebook’ta olduğu gibi yerli kullanıcı sayısı patladı. Reklama ihtiyacı olmayanlar varlığını pekiştirirken, kaybedenler cemiyeti üyeleri de siteden nemalanmak için çırpınıyor. Seks satıyor, teşhircilik satıyor, dedikodu satıyor, skandal satıyor, çirkeflik ve sataşma satıyor. Son bir umut şanslarını deniyor kaybedenler. Belki bu sanal mecranın bir faydasını görürler de yine kazananlar tarafına geçerler diye didiniyorlar vasıfları el verdiğince. Görünen köyün manzarası, kaybedenlerin boşuna kaybetmediklerini anlamamıza kılavuzluk ediyor.

17 Temmuz 2011

16 Temmuz 2011

Aşk-ı Memnu Operası

Türkiye'de klasik batı müziğiyle birlikte "tutunamayan" bir diğer sanat da operadır. Aşk-ı Memnu Operası, Türkçe oluşuyla diğer pek çok operadan ayrılıyor. İzmir Devlet Opera ve Balesi oyuncularının kayda değer performansları ise geçtiğimiz yıl yayınlanan televizyon dizisi Aşk-ı Memnu'daki oyunculuklardan fazlasıyla ayrılıyor. Yıldız Sarayı'nın bahçesinde, seyircilere unutulmaz bir gece yaşatan Aşk-ı Memnu Operası'nın tüm emekçilerine teşekkür ediyorum ve operadan köşe bucak kaçan insanlara bu oyunu yakaladıkları yerde izlemelerini tavsiye ediyorum.

14 Temmuz 2011

Kısmen Özgür Basın!

Geçtiğimiz günlerde NTV’den ayrılan, Başbakan’a seslendiği açık mektubunda "NTV’den ayrılmak durumunda kaldığını" belirten gazeteci ve sunucu Banu Güven, aynı mektupta bunca zamandır pek çok gazetecinin söylemeye çekindiği pek çok şeyden bahsediyor. En çok da özgürlük, demokrasi, basının otosansürcüleştirilmesi ve bu eksende bir gazeteci olarak yaşadığı sıkıntıları anlatarak bir iktidar tutumu eleştirisi sunuyor. İktidarın tutumundaki çelişkilerin altını çiziyor ve her şeyden öte bir vatandaş olarak hakkını arıyor, çözüm önerileri sunuyor. İşinden ayrılmadan önce böyle bir mektup yazmamasının nedenlerini tahmin etmek çok da güç değil. Zira otosansür uygulanan bir kurumun içinden otosansürü eleştirmek abes olurdu.

12 Temmuz 2011

Tüketicinin Plasebo Etkisiyle İmtihanı

            Aradığınız denge, esneklik ve enerjiye şu an ulaşılamıyor. Nerede derseniz, hepsi içinizde bir yerlerde uyukluyor şu anda. Dilerseniz uyandırabilirsiniz. Bunun için şık bir hologramla süslenmiş plastik bir bilekliğe ihtiyacınız yok. Yıllar önce Türkiye gazetesinin verdiği bilezikler ne kadar işe yaradıysa, bu denge bilekleri de o kadar işe yarıyor. Daha şimdiden üreticileri bile hiçbir işe yaramadığını, bilimsel bir veri olmadığını söylediği halde neden 1 TL etmeyen plastik parçalarına o kadar para bayılıyor bu insanlar? Hamlık, tembellik ne zaman bu kadar kolay üstesinden gelinir oldu? Birkaç yıl sonra okullarda, satış ve pazarlama ile alakalı derslerde okutulacak derecede başarılı bir kakalama stratejisiyle karşı karşıya dünya. Eğer çoktan o bilekliklerden birini bileğinize takmış ve işe yaradığını düşünmekteyseniz, ya “plasebo etkisi” denen şeyden haberiniz yok ya da çok safsınız. Bu bilekliklerle ilgili kesin olan bir tek şey var,  o da üretip pazarlayanların satın alıp takanlardan daha zeki olduğu...

Yağmur duasına çıkmadan önce meteorolojinin kayıtlarını karıştırmak her zaman faydalıdır.
Mark Twain

7 Temmuz 2011

Çıkmak İçin 9'u Tuşlayın

İnternet aldı başını gidiyor sevgili okuyucu. Bu gidişattan haberi olan markalar da boş durmuyor, internet üzerinden hem kurumsal kimliklerini daha olumlu algılanır ve bilinir kılmak hem de pazar paylarını artırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Özellikle müşteri memnuniyeti konusunda hummalı bir çalışma içinde her biri. İşte geçtiğimiz ay boyunca internet üzerinde yaşadığım müşteri memnuniyeti tecrübelerim:

2 Temmuz 2011

Samatya'da Bir Gece

Bu yıl ilk kez düzenlenen ve 3 gün süren Samatya Zil ve Caz Festivali’nin son gününe yetişmek istedim. Birkaç arkadaşımı yanıma aldım ve Samatya’ya gittim. Festival 17. yüzyıldan itibaren Samatya’da dünyanın en iyi zillerini üreten Zilciyan’ların anısına düzenlenmiş. Ben ilk kez duysam da Osmanlı mehteranından Madonna ve Beatles’a kadar pek çok sanatçı, grup ve orkestra bu ailenin ürettiği zilleri tercih etmiş. Halen en çok bilinen ve tercih edilen zil markalarından biri olduğunu internetteki sitesinden öğrendim.