Geçtiğimiz günlerde NTV’den ayrılan, Başbakan’a seslendiği açık mektubunda "NTV’den ayrılmak durumunda kaldığını" belirten gazeteci ve sunucu Banu Güven, aynı mektupta bunca zamandır pek çok gazetecinin söylemeye çekindiği pek çok şeyden bahsediyor. En çok da özgürlük, demokrasi, basının otosansürcüleştirilmesi ve bu eksende bir gazeteci olarak yaşadığı sıkıntıları anlatarak bir iktidar tutumu eleştirisi sunuyor. İktidarın tutumundaki çelişkilerin altını çiziyor ve her şeyden öte bir vatandaş olarak hakkını arıyor, çözüm önerileri sunuyor. İşinden ayrılmadan önce böyle bir mektup yazmamasının nedenlerini tahmin etmek çok da güç değil. Zira otosansür uygulanan bir kurumun içinden otosansürü eleştirmek abes olurdu.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (Reporters Without Borders) ve Özgürlük Evi (Freedom House) kuruluşları tarafından yıllık olarak derlenip yayınlanan ülkelerin basın özgürlüğü açısından sıralandığı listelerde yaklaşık 180 ülke içerisinde Türkiye’yi bulmak için listenin sonuna doğru hayli bir ilerlemek gerekiyor.
Sınır Tanımayan Gazeteciler kuruluşunun 2009’da yayınladığı basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye 123. sırada iken, 2010 yılı raporunda 138. sıraya gerilediğini ve “baskı altında” kategorisinde değerlendirildiğini görüyoruz. Özgürlük Evi'nin hem 2009 ve 2010 kayıtlarına, hem de 2011 internet özgürlüğü raporuna baktığımızda ise Türkiye’nin özgür, kısmen özgür, özgür değil kategorilerinden “kısmen özgür” ülkeler kategorisinde olduğunu görmekteyiz.
Başbakan Erdoğan 2011 seçiminden sonraki meşhur balkon konuşmasında “Milletimizden aldığımız güçle, yetkiyle demokrasi daha ileri standartlara kavuşacak, özgürlükler çok daha genişleyecek, herkes kendisini çok daha rahat ifade edecektir. Bütün kardeşlerimin, 74 milyonun böyle bir gönül huzuru içinde olmasını yürekten temenni ediyorum” dese de ben o gönül huzuru içinde değilim henüz. Sansür, otosansür, yasaklar, filtreler almış başını giderken huzurlu olmak mümkün değil. Türkiye ne zaman kısmen özgür değil de "özgür" bir ülke olursa ancak o zaman gönlüm huzura erebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder