27 Mart 2011

İstanbul AVM Başkenti

İstanbul kendisine, yapısına, tarihine, kültürüne, insanlarına en çok da ruhuna yabancı olan alışveriş merkezleriyle gün be gün kuşatılmakta. Her an her saniye bir yapı yükselmekte şehrin göklerine. Hiçbiri özenli bir mimariye ya da herhangi bir temaya sahip olma telaşında değil. Hepsi aynı, yerleri farklı. Zincir mağazalar dünden hazır. Şuraya AVM açılıyor diyorsunuz hemen birer dükkân kapıp başlıyorlar satışa.

Gezerek, görerek, yürüyerek, nefes alarak alışveriş yapma dönemi bitiyor. Bitiriliyor. Kimisinin içine ev bile yapılıyor. Aman AVM dışına çıkılmasın diye. Alalım AVM’den ev, rahat edelim diye. AVM’lerde her şey var ama hayat yok. Çoğu AVM gün ışığı almadığı için günün hangi saati girseniz orda zaman AVM zamanı, öğlen mi oluyor akşam mı ayırt etmek mümkün değil.
Adı ya da kendisi ne vaat ederse etsin, AVM denen yapılar kendileri güçlenirken İstanbul’u öldürmekte. Gelecek nesile çok para harcamanın marifet olduğu, görgüsüzlüğün, doyumsuzluğun körüklendiği ve yok edilen kültür sanat tarih dokusunun yerine dikilmiş alışveriş merkezlerinin mantar gibi çoğaldığı bir İstanbul devredilecek.
Bir internet sitesindeki habere göre İstanbul'da 100 civarında AVM bulunmaktaymış ve şehrin ihtiyacı 250 AVM imiş! Aklı başında dünya devletleri şehirlerinin kültürel miraslarını, tarihi dokularını korumaya çalışıp, yeşil alan, yeşil hayat, yeşil enerji yatırımları yaparken, aşağıda adı geçen ve geçmeyen bütün AVM’ler, bu yapılanmayı destekleyen tüm şahıslar, resmi / gayri resmî kurumlar İstanbul’u daha çirkin, daha sığ, daha çimento bir şehre dönüşmesine sebep olan birer kirli elden başka bir şey değildir. Ben kendi adıma mecbur kalmadıkça bu yapılara girmeme kararı aldım.
Airport AVM, 212 İstanbul AVM, Aquarium AVM, Addres İstanbul AVM, Astoria AVM, Beylicium AVM, Capacity AVM, City's Nişantaşı AVM, Akmerkez AVM, Armoni Park AVM, Asya Park AVM, Atirus AVM, Atrium AVM, Aymerkez AVM, Beşyıldız AVM, Beyaz City AVM, Capitol AVM  Carium AVM, Carousel AVM, Cevahir AVM, Demirören AVM, Deposite AVM, Doğuş AVM, Fabulist AVM, Flyinn AVM, Foxcity AVM, Galleria AVM, Hayatpark AVM, Ihlamur AVM, Outlet Park AVM, İstinye Park AVM, Kanyon AVM, Kemermall AVM, Mayadrom AVM, Metrocity AVM, Metroport AVM, Olivium AVM, Palladium AVM, Paradise AVM, Pendik Park AVM, Profilo AVM, Safir AVM, Tepe Nautilus AVM, Town Center AVM, Uyum Çarşı AVM, Viaport AVM, World Atlantis AVM, Yaylada AVM, Historia AVM, Colony Outlet AVM, M1 Meydan AVM, Kale Center AVM, Marka City AVM, Marmara Park AVM, Parkway AVM, Forum Marmara AVM, Prestige Mall AVM, Espri Outlet AVM, Ataşehir AVM, Blackout AVM, Forum İstanbul AVM, Kadir Has AVM, Kardiyum AVM, Lilyum AVM, Neomarin AVM, Optimum İstanbul AVM, Carrefour AVM, Metronom AVM, Neocity AVM, Olimpa AVM, Polcenter AVM, Optimum Silivri AVM, Verde Molino AVM...

Hiç yorum yok: