26 Nisan 2009

"Kadınlar Yaşamlarını Değil Erkeklerini Seçiyorlar"

Başlıktaki düşündürücü cümle karikatürist Ramize Erer'in bir röportajından... Ama ben karikatürlerinden bahsedeceğim. Onlarca çeşit kadın vardır Ramize Erer'in karikatürlerinde... Dedikoducusu, safı, çirkini, güzeli, muhafazakârı, köylüsü, bir sürü çocuk doğurmuşu, çok okumuşu, cahili ve daha neler neler... Bu karakterler genelde erkekleri, onlarla olan ilişkilerini, bir ilişkileri yoksa kendilerini en olmadı birbirlerini sorgularlar. Hayat onlar için genelde kadın - erkek ilişkilerinden, erkeklerden ve kadın olmaktan ibarettir. Zaman zaman erkek karakterlerin de söz söylemesine fırsat verir Ramize Erer ve onları da resmeder.
Benim en gözde Ramize Erer karakterim ise Berna... Berna'nın asla taviz vermediği rahat bir oturma biçimi ve elinden ağzından hiç düşmeyen bir sigarası vardır. Şişmandır. Buna rağmen özgüveni gayet yerindedir. Berna için istikrar, tek bir ilişkide olmak değil, herhangi bir şekilde herhangi biriyle herhangi bir ilişkide olmaktır! Cinsellik vazgeçemeyeceği tek şeydir. Ondan sonra da dedikodu ve fitne gelir. En yakın arkadaşının sevgilisini ya da kocasını ayartmak pahasına bile olsa aşksız yapamaz. Asla iyi niyetli değildir ve bunu mümkün mertebe çaktırmamaya çalışır. Arkadaşlarının anlattığı her olaya, her cümlesine, her sorusuna vereceği mutlak şaşkınlık yaratan zekâ, şehvet, fantezi ve tecrübe dolu bir cevabı vardır.
Ramize Erer'in karakterlerinde arka plana itilen ve ört pas edilen düşünceler, içsesler hemen dilleniverir. Türkiye'deki pek çok tip kadının pek çok halini kâh ironik, kâh eleştirel bir tutumla hicveder çizerimiz. Bu kadınların mutsuz olmak için her daim bir sebepleri varken, mutlu olanların ise içler acısı mutluluk formülleri vardır. Berna bütün kadın karakterlerin en şehvetlisi, en cazgırı, en fitnecisi, iyi olmayan pek çok özelliği tek bir bünyede toplayabilmiş müthiş bir kadındır. Ben hayranım kendisine! Bilenler biliyordur ama gene de söyleyeyim. Ramize Erer'i Radikal gazetesinin internet sitesinden takip edebilirsiniz. Ana sayfayı açıp, biraz aşağılara doğru göz gezdirip, Ramize Erer'in "Tehlikeli İlişkiler" adıyla resmettiği güldüren dünyasını siz de keşfetmelisiniz...
Düzeltme: Ramize Erer bilmediğim sebeplerden ötürü Radikal’de çizmeyi 2010 yılında bıraktı. Ancak karikatürlerini yayınladığı kitapları da mevcut.

Hiç yorum yok: