5 Mayıs 2009

Bir Acayip Zor Yarış: Miss Turkey 2009

Bu hafta Miss Turkey 2009 yarışmasına canlı olarak değil ama tekrarlarına bir şekilde orda burada denk geldim. Ayaküstü adayları izledim. Bana göre, güzellik yarışmalarına katılan kızlar vücut ölçüleri ve meziyetleri ne olursa olsun ille de bir eğretilik taşırlar. Benim en çok gözlemlediğim şey ise dişlek olmaları. Doğuştan mı yoksa sonradan mı yapıldığını bilmediğim o kocaman dişleriyle 180 derece gülümser bu kızlar. Kızların somurtabilme özgürlüklerini elinden alan bir geleneği var bu yarışmaların. "Miss" olmak kolay değil, güzel de olsan, ölçülerin de tutsa, yürürken çok iyi arz-ı endam etsen bile yarışma boyunca sırıtıp sempatik görünmediğin her an şansın azalıyor.

Bu seneki Miss Turkey 2009 kızlarında belirgin oranda bir dişleklik azalması vardı. Kim bilir, belki de bu tip dişlerin modası geçti, haberimiz yok. Aynı zamanda hiç sarışın yoktu. Ne yapay ne de gerçek! Sarışın görünmek isteyen kızlar vardıysa bile doğal görünememe kaygısından olsa gerek boyanmış bile olsa daha doğal renkleri seçmişlerdi. Koreografiyi kim yaptı araştırmadım ancak bu kadar kötü bir müzikle bu kadar sıradan bir koreografi yapılmış olması günümüz teknoloji ve imkânlarını düşünecek olursak büyük bir utanç! Hadise'nin Düm Tek Tek'ine kızların eşlik ederken yaptığı dansların figürlerin hesabını iki cihanda veremez koreograf her kimse! Bir de 17 günlük kamp yapılmış yarışma öncesi! Keşke 30 gün yapsaydınız da daha "miss" bir şey çıksaydı ortaya...
Ekranda yarışmayı yakaladığım anda adaylar isimleri, yaşları, memleketleri, eğitimleri, vücut ölçüleri ve diğer kişilik / dişilik özellikleriyle teker teker detaylı anlatılmaktaydı. O esnada da adı geçen kızımız zıttırı zıttırı podyumda yürümekteydi. İlginç olan şu ki, Erzurum'dan Yozgat'tan Kütahya'dan veya Rize'den katılan bir tek yarışmacı bile yoktu. Kısaca özetlemek gerekirse 20 kızın coğrafi dağılımı İstanbul, İzmir, Antalya, Almanya ve Fransa idi. diğer illerden adaylar vardı belki ama elendiler, bilemiyorum. Ama gene de Türk kızlarının yarışmadaki coğrafi nitelikleri düşündürücü bence. Hem sosyal hem kültürel açıdan irdelenebilir bir skala bu.
Kızların tanıtımı devam etmekte tabii. Hepsinin vücut ölçüleri o meşhur 90-60-90 kriterinden birer ikişer eksik veya fazla ama malum kritere yakın. Bu da tamam. Geriye kaldı boy... Nerde boy? Boy falan yok! Kabul edelim. Bu yarışmaya katılan Türk kızlarının boy ortalaması diğer ülkelerdeki katılımcıların boy ortalamasının altında. "Her kriteri karşılayan iyi bir mankenin veya yarışma güzelinin boyu kaçtır ya da kaç cm olmalıdır?" diyorum kendi kendime. Çok kısa olmamalıdır değil mi? Miss Turkey 2009'un en uzun kızının boyu 1.84 idi. Diğer 19 kız 1.80'nin altındaydı. 1,72 boyla bile ilk 20'ye girmiş bir kız vardı. Birincilik derecesini alan kızımız ise 1.75 boyundaydı. Derdim kızların uzun olup olmamaları değil, gerçek ortada, sokakta görüyoruz ne kadar uzun ya da kısa olduklarını. Madem boy bu kadar önemsiz neden istersiniz ille de kızların "bir portre ve bir boydan mayolu" fotoğraflarını?
Takıldığım nokta, ülke çapında yapılan bu yarışmalarda seçilen kızlar uluslararası bir üst yarışmaya, başka bir "Miss"liğe oynuyorlar. Miss World'e 1.75 boyla giden kızımız boyu neredeyse 1.90'lara yaklaşan hatta bazen geçen diğer rakibelerinin yanında komplekse girmeyecek mi? Toplu halde podyumdan geçiş yapılırken nizamı bozup göze batmayacak mı? Sonra seçilemediğinde "Ama o kız benden daha uzundu!" diye kendini teselli etmeyecek mi? Edecektir bence, etmelidir.
Bu işi yürüten komite ve organizasyon şirketleri gerek elemelerde gerek kamp ve ön hazırlıkta, en önemlisi jüri seçiminde özenli olmalıdır. Mesela Okan Bayülgen’in bu yarışmanın jürisinde ne işi vardı? Çok fazla manken "götürdüğü" için alaylı bir uzman mı saydılar onu? Peki ya Güneri Cıvaoğlu? Yarışma Star'da yayınladığı için Doğan Medya'ya ödenen bir minnet borcu mu bu? Yoksa onun da bilmediğimiz başka hünerleri mi var? Kısacası olmadı Miss Turkey 2009! Anlaşılan o ki daha nitelikli yarışma organizasyonları yapmak ve güzeller seçmek için biraz daha göbek eritip forma girmesi gerekiyor bu işe soyunanların! Hadi bakalım, kolay gelsin...

İlgilisine: Gelmiş geçmiş Türkiye güzelleri ve yarışmanın tarihçesi için buraya tıklayabilirsiniz...


Hiç yorum yok: