20 Mayıs 2010

Tümevarmanın Hazzı: Yapboz


Kendi kendime “Bir şey yapsam ama ne yapsam?” diye sorduğum bir anda tanıştım yapbozla. Aslında ilk tanışmam ilkokul yıllarında 24 parçalık bir Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler yapbozu ile olmuştu. Bu sefer daha sıkı bir başlangıç yapmalıyım diyerek 1000 parçalık bir yapboz satın aldım. Yetişkinler için kesinlikle eğlenceli bir uğraş. Biraz paraya kıyıp zevkinize göre bir yapboz satın alıyorsunuz, seçenek çok: Ünlü ressamların tabloları, manzaralar, çizimler... Gerisi sabır ve bütüne ulaşmaya çalışmanın sakin hırsıyla karışık haz. Kırtasiyelerde, büyük kitap ve müzik mağazalarında bulunmakla beraber en geniş yelpaze internet. Arama motoruna yapboz, puzzle yazdığınızda bir sürü site çıkıyor. Seçmek size kalmış.

1766 yılında İngiliz haritacı ve gravür tasarımcısı John Spilsbury, çizdiği bir harita üzerinde yer alan ülkeleri keskin bir testere ile sınırlarından ayırmak suretiyle parçalayıp tekrar birleştirmeye çalışmış ve bu sayede ilk yapbozu ortaya çıkarmış. Ne de iyi etmiş. Yapboza yeni başlayanlar için bazı püf noktaları:
  •          Yeni başlıyorsanız koyu rengi fazla olmayan çok renkli bir resim seçin.
  •          Parçaları renklerine göre ayırın.
  •          Düz kenarlı parçaları ayırıp ana çerçeveyi ortaya çıkarın.
  •          Tek renk olan kısımlar sabrınızı zorlayacaktır pes etmeyin.
  •          Parçaları kaybetmeyin, kayıp parça desteği olan bir markanın yapbozunu satın almak daha akıllıca gibi!
  •          Yanınızda sevdiğiniz biri, meşrubatınız ve fonda müziğiniz olsun.
Son parçayı yapıştırıp da bütüne ulaştığınızda tarifsiz bir gurur kaplıyor insanın içini. Öylece durup seyretmek hatta tamamlanmış yüzeye dokunmak istiyorsunuz. Kayıp parça olayının altını çizmek istiyorum çünkü eksik parça olabilir ya da siz kaybedebilirsiniz. Onca emek ve zaman harcayıp kafa patlattıktan sonra kocaman bir resmin eksik olan o tek parçası hayli sinir bozucu. Bu yüzden aldığınız markanın kayıp parça desteği verip vermediğine emin olun. Bazı markalar her yapbozun her parçasını benzersiz ürettiği için kayıp parça desteği veremezken, bazıları ise durumu pek sallamıyor sanırım. Educa gibi taa İspanya'dan bile kayıp parçanızı gönderen kaliteli markalar da var elbet. Henüz çok tecrübe kazanmadım ancak araştırdığım kadarıyla kayıp parça desteği konusunda durum aşağıdaki gibi.
Kayıp parça desteği veren markalar: Anatolian, Castorland, Educa, Jumbo, Ks Games, Piatnik
Kayıp parça desteği vermeyen markalar: Art Puzzle, Clementoni, Fame, Heye, Masterpieces, Ravensburger, Ricordi Arte
Son olarak;
Yapboz deyip geçmeyin. Zira yapınca bozası gelmiyor insanın!

Hiç yorum yok: