28 Eylül 2010

"Onunkinin Bir Değişiği" Sendromu

“Onunkinin bir değişiği” sendromu, genellikle kadınlarda görülen bir karar verme mekanizmasıdır. Sendrom; saç, makyaj ve kıyafet gibi para harcanılan eylemler öncesi süreyi kapsar. Ancak eylemleri doğrudan etkilediği için, net bir başlangıç ve bitiş noktası koymak imkansızdır.
Birileri bir kıyafet veya ayakkabı almıştır, saç kestirmiştir, makyaj yapmıştır. Neyi nasıl aldığının, nasıl yaptığının ve yaptırdığının bir önemi yok. Onunkinin bir değişiği sendromlu kişi de bu eylemlerden birini yapmak üzeredir.
İşbu yazının devamında sendromu taşıyanlar için “hasta” tabiri kullanılmıştır, “x” diye bahsedilen kişi ise duruma göre hastanın yakın bir dostu, tanıdığı, akrabası ya da ünlü bir şahıs olabilir. Hasta, x kişideki şey her neyse onu çok beğenir. Ama hastanın alacağı kıyafet, ayakkabı, kestireceği saç mutlak suretle, onunkinin bir değişiği olacaktır. Sendromun en önemli özelliği budur. Birindeki bir  şeyin aynısını değil, bir değişiğini istemek! Pişti olmak korkusu, sendromu tetikleyen bir diğer önemli unsurdur.
Düğün arefesi, sendromun kaçınılmaz olarak yaşandığı en kritik dönemlerden biridir. X kişisi evlenmiştir. X’in saçı şöyledir. Gelinliği böyledir. Ayakkabıları öyledir. Hasta da evlenecektir ve düğün alışverişi yapacaktır. Gidilen her düğün, görülen her saç, makyaj, ayakkabı vs. alışveriş öncesi bir tür alan araştırması sayılır. Sezdirmeden (yakın bir dost varsa ona uzun uzun anlatılabilir) her detay akla kazınır. Bu kazınanlardan ortaya bir alışveriş stratejisi çıkar.
Hasta artık hazırdır. Hastanın gelinliği, şusu, busu, büyük bir ihtimalle onunkinin bir değişiği olacaktır. Onunkinin bir değişiği olması demek; renk, model, tarz benzerliğinin yanında birebir benzer bir durum olmaması demektir. Ama onunkinden tamamen farklı bir şey de değildir. Aynı elbisenin şurası şöyle olanı, aynı ayakkabının şu renk olanı gibi. Böylece hasta, hem birini taklit etmemiş, hem de birindeki beğendiği bir şeyi kendine adapte etmiş olur.
Onunkinin bir değişiği sendromu, bilinçli kişilerde hastalığa dönüşmez. Aksine, hayatı kolaylaştırır. Sendromun kontrol edilemediği kişiler ise hasta olmakla kalmaz, gidip onunkinin aynısından alabilir / yapabilir ve pişti olur, çakma olur. Pişti olmak, geri dönüşü olmayan bir hatadır bu sendromu taşıyanlar için. Eğer alışveriş öncesi alacağınız şeyi biliyor da nasıl bir şey alacağınızı bilmiyorsanız siz de potansiyel bir onunkinin bir değişiği sendromu hastası olabilirsiniz. Aman dikkat! Sakın aynısı olmasın, onunkinin bir değişiği olsun!

Hiç yorum yok: