21 Haziran 2011

Hürrem Kokulu Kadınlar


Televizyonda gördüğü her şeyi gerçek sanan azımsanmayacak bir kitleyi sömürmenin bir başka yolu da bu. Televizyonda izlediğimiz şeylerin kokusunu alabileceğimiz teknoloji henüz geliştirilmediğine göre böyle bir kokuyu ancak görmüş olabiliriz. (Ben diziyi seyretmediğim için fikrim yok.) Dizilerde kim ne giyse, ne taksa, o şey ertesi hafta mağazalara ya da pazar tezgâhlarına düşüyor. Ancak markası olmayan bir saray parfümünün de parfümcülere düşmesi ilginç. Bu kokuyu sattığını vaat eden ucuz parfüm satan mağazalar zincirinin öncelikle Osmanlı dönemindeki parfümleri araştırması, Hürrem Sultan’la ilgili detaylı metin okumaları yapması falan gerekir. Yine de böyle bir kokunun formülüne ulaşmak hayli zor. Bir sultanın tek bir koku kullanma ihtimalinin ne kadar düşük olduğunu da düşünecek olursak Hürrem kokusu falan gelmemiştir. Gelmeyecektir. Bu tür kandırmacalı pazarlama tekniklerine kanmayınız.

Bunun dışında internette yaptığım kısa bir araştırmada Bursa’da bir koku üreticisinin Louvre Müzesi’ndeki belgelerden formüllerine ulaşarak ürettiğini iddia ettiği Osmanlı dönemi saray kokularına ait bilgiler şöyle:

Padişah Kokusu: Padişahlar tarafından geceleri kullanıldığı belirtilen kokunun etken maddesi çam kökü ve afrodizyaktan oluşuyor. Erkeklere özel kokunun etkileyici özelliği dikkat çekiyor.
Yavuz Sultan Selim Kokusu: Çam ve kehribar aromalarının karışımı ile elde edilen koku, keskinliği ile kullanan kişilerin öz güvenini artırıyor. Daha karakteristik ve gizemli bir koku olduğu için Yavuz Sultan Selim tarafından daha çok toplantılarda kullanılıyormuş. Kokunun karşısındakine hükmedici bir etkisi olduğu belirtiliyor.
Sema Kokusu: Misk kokusu olarak bilinen koku, Asya’da yetişen özel bir türe sahip ceylanın göbeğindeki yağdan yapılıyor. Hz. Muhammed’in kullandığı öne sürülen koku, kullananları manevi bir atmosfere sürüklüyor. Osmanlı döneminde de dervişler tarafından kullanılan kokunun vücuttaki kötü enerjiyi attığı ifade ediliyor.
Kaptan-ı Derya Kokusu: Nane ve limon özlü olan koku, deniz kokusunu andıran yosunsu bir özelliğe sahip. Rahatlatıcı özelliği ile tanınan koku ortama ferahlık veriyor. Bu koku ise genellikle yaz aylarında kullanılıyor.
Lokman Hekim Kokusu: Portakal ve kayısı karışımı bir kokuya sahip olan Lokman Hekim Kokusu, çeşitli meyvelerin özlerinden oluşuyor. Cildi yumuşatan ve sinirleri gevşeten kokunun vücuda dirilik ve gençlik hissi verdiği bildiriliyor. Kokunun Osmanlı döneminde saraydaki hastaların tedavisinde kullanıldığı kaydediliyor.
Saray Kokusu: Gül ve lavantadan oluşan Saray Kokusu’nun özellikle padişahların annesi Valide Sultanlar tarafından kullanıldığı ifade ediliyor. Osmanlı döneminde en çok kullanılan kokulardan biri olan Saray Kokusu, yumuşak ve etkileyici bir özelliğe sahip.
Sahra-i Cedid Kokusu: Çiçek özlerinden oluşan Sahra-i Cedid’in kokusu çilek kokusunu andırıyor. Afrodizyak etkisi son derece fazla olan kokunun etkisi yoğun bir şekilde hissediliyor.
Şehr-i İstanbul Kokusu: Boğaz ve deniz kokusunu andıran limoni bir kokudur. Serinletici ve ferahlatıcı özelliği ile zihin acar ve diri tutar.
Cariye Kokusu: Lavanta özlü koku sakinleştirici ve stres alıcı özelliğe sahip. Geceleri yatmadan önce bileklere sürülmesi halinde uyumaya yardımcı oluyor ve vücudu dinlendiriyor.
Harem Kokusu: Kadınlar tarafından en çok tercih edilen koku, sümbül aromasıyla çok yumuşak bir etkiye sahip. Günlük yaşamda kullanıma elverişli olan koku, her tende farklı bir can buluyor. Afrodizyak etkisi ile kadınların cazibesini artırıyor.
Hürrem Sultan Kokusu: Kehribar ve çeşitli baharatların aromasından oluşan koku, otoriter ve dominant kadınların tercihleri arasında ilk sırada yer alıyor. Koku sahibi kadınlar ”Hürrem Sultan” etkisiyle, katıldıkları ortamda söz sahibi oluyorlar.
Sadrazam Kokusu: Vanilya aromalı kokunun sahibine karşı hoş muhabbet hissi duyulurken, özellikle yöneticiler tarafından tercih ediliyor.-muş.

Hiç yorum yok: